Organizarea si functionarea Bisericii

STATUTUL DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE
al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania

recunoscut de Guvernul Romaniei prin Hotararea nr. 399 din 9 aprilie 2008 si publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 324 din 24/04/2008, modificat prin Hotararea 276 din 2009  si publicat în Monitorul Oficial nr. 169 din 18/03/2009

PREAMBUL

Biserica Adventista de Ziua a Saptea este o biserica crestina, evanghelica, protestanta, care Il marturiseste pe Isus Hristos ca Domn si Mantuitor. Ea recunoaste Sfanta Scriptura ca fiind singura norma de credinta si practica. Biserica isi indeplineste misiunea in asteptarea iminentei reveniri a Domnului Isus Hristos.

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Denumirea

Art. 1. – (1) Credinciosii adventisti de ziua a saptea din Romania, fara deosebire de nationalitate, limba sau cultura, constituie o biserica crestina sub denumirea de Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania.

(2) Denumirea Biserica Adventista de Ziua a Saptea se refera la doua aspecte majore ale adevarului biblic: credinta in revenirea iminenta a Domnului Isus Hristos si respectarea zilei de Sabat ca memorial al creatiunii si semn al rascumpararii.

Simboluri si semne de identificare

Art. 2. – Sigla Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, redata mai jos, cuprinde Biblia deschisa din care se inalta crucea si o flacara intreita reprezentand Duhul Sfant. Acestea ilustreaza atat crezul fundamentat pe Sfintele Scripturi, centrat in jertfa rascumparatoare a Domnului Isus Hristos, cat si calauzirea permanenta a Duhului Sfant.



Teritoriul

Art. 3. – Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.

Conducerea centrala

Art. 4. – Organul central de conducere si reprezentare al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea este Uniunea de Conferinte a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. Denumirea prescurtata este Uniunea de Conferinte AZS sau UCAZS.

Misiunea

Art. 5. – (1) Misiunea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania este sa acorde asistenta religioasa si spirituala credinciosilor si sa predice Evanghelia vesnica a Domnului Isus Hristos, in conformitate cu mesajul celor trei ingeri mentionati in cap. 14 din Apocalipsa, pentru a-i conduce pe oameni, in spiritul dragostei crestine, sa devina ucenici ai lui Isus Hristos si membri ai Bisericii Sale, convinsi de raspunderea ce le revine fata de Dumnezeu si fata de societate.

(2) Biserica organizeaza si coordoneaza activitati de pastorire, invatare, instruire, educare, cultivare spirituala si vestire a Evangheliei, conform mandatului Domnului Isus din Matei 28: 19-20, prin toate mijloacele specifice ei.

(3) Membrii Bisericii sunt chemati:
a) sa se inchine lui Dumnezeu in particular si in public, individual si colectiv;
b) sa cultive relatii stranse cu ceilalti credinciosi prin studierea Bibliei in biserica si in afara ei;
c) sa promoveze raspandirea Bibliei, revelatia lui Dumnezeu prin vestirea Evangheliei si a fagaduintei celei de-a Doua Veniri a lui Isus Hristos, prin predicare in public si in particular, prin literatura, prin mijloace de comunicare in masa si marturie personala;
d) sa proclame principiile morale ale Legii lui Dumnezeu, standardul cel mai inalt privind modul de viata si relatiile umane;
e) sa promoveze educatia crestina si un stil de viata sanatos;
f) sa promoveze programe sociale pentru alinarea suferintelor si durerilor omenesti, prin practicarea dragostei crestine, prin organizarea de servicii si institutii umanitare si de binefacere, prin cursuri de educatie sanitara, de combatere a folosirii drogurilor, de consiliere familiala etc. si prin acordarea de asistenta in orfelinate, aziluri, unitati de invatamant, spitale, unitati militare, penitenciare si altele;
g) sa desfasoare actiuni culturale menite sa pastreze si sa transmita valorile crestine in cadrul Bisericii si in societate.

Forma de conducere

Art. 6. – Biserica Adventista de Ziua a Saptea are o forma de conducere preponderent reprezentativa, aleasa in mod liber. Forma de conducere reprezentativa a Bisericii recunoaste ca autoritatea apartine credinciosilor Bisericii, iar responsabilitatea executiva pentru administrarea Bisericii este delegata unor organisme reprezentative si unor slujbasi reprezentativi.

Raportul cu Biserica Adventista Mondiala

Art. 7. – (1) Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania este parte integranta a Organizatiei Mondiale a Bisericii Adventiste “Conferinta Generala a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea”, cu sediul la Washington DC, SUA, si a organizatiei teritoriale “Diviziunea Euro-Africa”, cu sediul la Berna, Elvetia.
(2) Biserica  Adventista de Ziua a Saptea din Romania se calauzeste dupa principiile, statutele si regulamentele Bisericii Adventiste Mondiale.

CAPITOLUL II
Definirea Bisericii si marturisirea de credinta

Art. 8. – Biserica Adventista de Ziua a Saptea este comunitatea celor care adera la valorile, principiile si standardele biblice definite in Marturisirea de credinta a Bisericii si in normele Bisericii aflate in vigoare.

CAPITOLUL III
Relatia cu statul

Art. 9. – Biserica Adventista de Ziua a Saptea sustine principiul separatiei bisericii de stat, iar in raporturile sale cu statul roman este autonoma si se conduce dupa statutul propriu.

Art. 10. – (1) Conform Sfintelor Scripturi, ordinea civila este randuita de Dumnezeu. Adventistii de ziua a saptea recunosc autoritatea statului in chestiunile civile si recomanda supunere fata de cerintele sale, atat timp cat acesta actioneaza in sfera sa legitima.
(2) In acelasi timp, credem ca statul nu are competenta sa se pronunte in materie de credinta religioasa si in aspecte legate de relatia dintre fiinta umana si Divinitate.

Art. 11. – Conform poruncii a patra a Decalogului, credinciosii adventisti de ziua a saptea respecta sambata, incepand de vineri de la apusul soarelui pana sambata la apusul soarelui, ca zi de repaus si sarbatoare religioasa, randuita de Dumnezeu pentru inchinare, cultivare spirituala si servicii de cult, si nu desfasoara in aceasta zi nicio lucrare in scopuri materiale sau de interes vremelnic, nici atunci cand este vorba despre serviciu, scoala sau serviciul militar.

Art. 12. – (1) Crestinii adventisti de ziua a saptea respecta principiile si legile sanatatii descoperite in Sfintele Scripturi, promoveaza un stil de viata cumpatat si se abtin de la orice lucru care dauneaza dezvoltarii armonioase si depline a fiintei umane.
(2) Din acest motiv, credinciosii adventisti de ziua a saptea asteapta ca nicio persoana fizica sau juridica, de drept privat sau public, sa nu le impuna o dieta contrara preceptelor credintei lor.

Art. 13. – Porunca a sasea din Decalog interzice uciderea omului. De aceea, adventistii de ziua a saptea se situeaza pe pozitia de necombatanta in cadrul serviciului militar.

CAPITOLUL IV
Membrii Bisericii

Art. 14. – Calitatea de membru al Bisericii poate fi dobandita de orice persoana care adera de bunavoie si din convingere la valorile, principiile si standardele biblice reflectate in Marturisirea de credinta si in normele Bisericii, traieste in armonie cu aceste principii si primeste botezul biblic.

Art. 15. – Fiecare membru al Bisericii poate sa apartina unei singure biserici locale. Membrii se pot transfera intr-o alta biserica locala in conformitate cu prevederile normelor Bisericii.

Art. 16. – Membrii Bisericii au dreptul sa participe la serviciile religioase si adunarile bisericii locale, sa beneficieze de sprijin moral si asistenta spirituala, sa aleaga si sa fie alesi in diferite slujbe sau in comitetele de conducere ale Bisericii. De asemenea, pot fi alesi ca delegati pentru a reprezenta biserica locala la adunari generale ale unui nivel superior din structura Bisericii.

Art. 17. – Copiii nebotezati ai credinciosilor adventisti si persoanele care impartasesc principiile Bisericii si nu au calitatea de membru fac parte din corpul credinciosilor Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.

Art. 18. – Parintii sau tutorii legali au dreptul exclusiv de a opta pentru educatia religioasa a copiilor minori, conform propriilor convingeri.

Art. 19. – Membrii Bisericii au datoria sa traiasca in armonie cu principiile de credinta si organizare ale Bisericii, sa contribuie la sustinerea ei prin slujire, comportament exemplar si prin mijloace materiale, in acord cu standardele biblice.

Art. 20 – (1) Biserica locala are dreptul si obligatia de a-i pune sub disciplina, pana la retragerea calitatii de membru din randurile ei, pe membrii care incalca principiile biblice si normele Bisericii.
(2) Situatiile si conditiile in care membrilor li se poate administra disciplina Bisericii sunt inscrise in normele Bisericii.
(3) In cazul in care un membru al Bisericii se socoteste nedreptatit poate face apel la forul bisericesc superior, care poate dispune reanalizarea cazului.

Art. 21. – Dreptul de primire sau de retragere a calitatii de membru al Bisericii, precum si dreptul de a acorda scrisori de transfer apartin numai bisericii locale si se exercita la propunerea comitetului acesteia.

CAPITOLUL V
Structura organizatorica

Art. 22. – Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania cuprinde 3 niveluri organizatorice: biserica locala, conferinta si Uniunea de conferinte.

Art. 23. – (1) Biserica locala este nivelul de baza al organizatiei Bisericii.
(2) Bisericile locale de pe un anumit teritoriu formeaza o conferinta. Ansamblul conferintelor de pe intregul teritoriu al Romaniei formeaza Uniunea de Conferinte a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania.

Art. 24. – (1) Conferintele si Uniunea de conferinte sunt persoane juridice de utilitate publica. In prezent, in cadrul Uniunii romane functioneaza 6 conferinte.
(2) La data adoptarii prezentului statut, in cadrul Uniunii de Conferinte a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea functioneaza urmatoarele conferinte:
a) Biserica Adventista de Ziua a Saptea – Conferinta Banat, respectiv Biserica AZS – Conferinta Banat, cu sediul in municipiul Arad, str. Stefan cel Mare nr. 3, judetul Arad, avand jurisdictie in judetele Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara si Timis;
b) Biserica Adventista de Ziua a Saptea – Conferinta Moldova, respectiv Biserica AZS – Conferinta Moldova, cu sediul in municipiul Bacau, str. Oituz nr. 53, judetul Bacau, avand jurisdictie in judetele Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea;
c) Biserica Adventista de Ziua a Saptea – Conferinta Muntenia, respectiv Biserica AZS – Conferinta Muntenia, cu sediul in municipiul Bucuresti, str. Negustori nr. 15, sectorul 2, avand jurisdictie in municipiul Bucuresti si in judetele Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova si Tulcea;
d) Biserica Adventista de Ziua a Saptea – Conferinta Oltenia, respectiv Biserica AZS – Conferinta Oltenia, cu sediul in municipiul Craiova, Str. 24 Ianuarie nr. 1, judetul Dolj, avand jurisdictie in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea;
e) Biserica Adventista de Ziua a Saptea – Conferinta Transilvania de Nord, respectiv Biserica AZS – Conferinta Transilvania de Nord, cu sediul in municipiul Cluj-Napoca, str. Ghe. Bilascu nr. 101, judetul Cluj, avand jurisdictie in judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj si Satu Mare;
f) Biserica Adventista de Ziua a Saptea – Conferinta Transilvania de Sud, respectiv Biserica AZS – Conferinta Transilvania de Sud, cu sediul in municipiul Targu Mures, str. Predeal nr. 120, judetul Mures, avand jurisdictie in judetele Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Art. 25. – (1) Bisericile locale nou-constituite pe teritoriul unei conferinte sunt primite ca membre in randul celorlalte biserici ale conferintei respective de catre Adunarea generala a acesteia, aflata in sesiune.
(2) Conferintele nou-constituite pe teritoriul Uniunii de conferinte sunt primite in Uniune de catre Adunarea generala a acesteia, aflata in sesiune.

Art. 26. – (1) In cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea pot functiona: edituri, tipografii, institutii de invatamant de diferite grade si profiluri, Institutul Teologic, institutii sanitare, posturi de radio si TV, Casa de pensii, camine de batrani, orfelinate si alte institutii de caritate si de interes social.
(2) Institutiile Bisericii pot functiona pe baza statutului propriu, adoptat de forurile abilitate. Aceste institutii pot functiona fara statut juridic sau pot avea statut juridic.
(3) Reprezentantii institutiilor prevazute la alin. (1), la aprecierea Adunarii generale, pot fi alesi in comitetele executive ale conferintelor sau in Comitetul Uniunii, in functie de organizatia fata de care sunt subordonate.

Art. 27. – Casa de pensii functioneaza dupa statutul propriu, stabilit de Comitetul executiv al Uniunii de conferinte.

CAPITOLUL VI
Biserica locala

Art. 28. – Biserica locala este o organizatie formata dintr-un numar suficient de credinciosi, infiintata de membri ai Bisericii, cu aprobarea comitetului executiv al conferintei pe al carei teritoriu se afla.

Art. 29. – Biserica locala nu are personalitate juridica, fiind parte integranta a conferintei. Ea functioneaza pe baza unei autorizatii eliberate de Uniunea de conferinte, valabila in fata oricarei autoritati. Biserica locala se poate angaja in proiecte sau in parteneriate si cooperari numai in baza unei autorizari din partea conferintei.

Art. 30. – Dintr-o biserica locala pot face parte si grupe de credinciosi din localitatile invecinate sau credinciosi izolati. Grupele functioneaza pe baza unei autorizatii eliberate de Uniunea de conferinte si sunt subunitati ale bisericii locale de care apartin. In aceste grupe se pot oficia servicii de cult si de invatare a Sfintelor Scripturi.

Art. 31. – Biserica locala desfasoara activitati religioase atat in ziua de Sabat, cat si in celelalte zile ale saptamanii, in locasul de cult, dar si in spatii publice, in case particulare si in aer liber, cum ar fi: predicarea si invatarea Sfintelor Scripturi, servicii de cult, activitati de instruire si vestire a Evangheliei, botezuri, cununii religioase, inmormantari si orice alte activitati compatibile cu doctrina si misiunea Bisericii.

Art. 32. – Serviciile de inchinare ale Bisericii sunt publice si nimeni nu poate fi impiedicat sau obligat sa participe. Nimeni nu are voie sa tulbure activitatea Bisericii.

Art. 33. – (1) Organul de conducere al bisericii locale este comitetul acesteia si este format din unul sau mai multi prezbiteri, primul diacon, casierul si un numar de slujbasi hotarat de adunarea generala, in functie de marimea bisericii. Comitetul si adunarea administrativa sunt conduse de pastorul delegat de conferinta, iar in lipsa acestuia, de catre prezbiter, cu acordul pastorului sau al conferintei.
(2) Cele mai importante atributii ale comitetului bisericii locale sunt: hranirea spirituala a membrilor, pastrarea puritatii doctrinale, sustinerea standardelor crestine, coordonarea lucrarii de evanghelizare, administrarea finantelor si a bunurilor bisericii si coordonarea departamentelor. Comitetul analizeaza si recomanda adunarii administrative modificarile in privinta calitatii de membru.

Art. 34. – (1) Alegerea comitetului bisericii locale si a slujbasilor ei se fac, de regula, din 2 in 2 ani, dintre membrii bisericii respective, de catre adunarea generala a acesteia, conform prevederilor normelor Bisericii.
(2) Delegatii pentru Adunarea generala a conferintei pot fi alesi odata cu slujbasii bisericii locale sau la o adunare administrativa special convocata in scopul acesta.

Art. 35. – Dizolvarea sau excluderea unei biserici locale se face in conformitate cu normele Bisericii, atunci cand aceasta ramane cu un numar atat de mic de credinciosi incat functionarea devine imposibila sau cand persista in apostazie.

Art. 36. – Activitatile din biserica locala se desfasoara pe departamente, conform prevederilor normelor Bisericii. Intre acestea sunt: Administrarea crestina a vietii, Asociatia pastorala, Comunicare, Copiii, Diaconia, Educatia, Misiunea femeii, Publicatii, Relatii publice si libertate religioasa, Sanatate, Spiritul profetic, Scoala de Sabat si Lucrarea personala, Tineretul, Viata de familie si altele.

Art. 37. – Slujbasii bisericii locale slujesc in mod voluntar si isi exercita atributiile in teritoriul bisericii locale care i-a ales.

CAPITOLUL VII
Conferinta

Art. 38. – (1) Conferinta este o organizatie a Bisericii, cu personalitate juridica, avand rol spiritual, administrativ si de reprezentare. Ea este alcatuita din totalitatea bisericilor locale de pe un anumit teritoriu, avand drept de jurisdictie asupra acestora.
(2) Conferintele de pe teritoriul Romaniei apartin Uniunii de Conferinte a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania si au aceleasi scopuri, principii si reguli de organizare cu aceasta.

Art. 39. – (1) Adunarea generala a Conferintei este organul deliberativ si se compune din delegatii de drept si delegatii alesi.
(2) Delegatii de drept sunt:
a) toti membrii Comitetului executiv al conferintei;
b) membrii Comitetului executiv al Uniunii de conferinte, prezenti in Adunarea generala a conferintei;
c) membrii prezenti ai Comitetului Diviziunii;
d) membrii prezenti ai Comitetului Conferintei generale;
e) pastorii, pastorii asistenti si pastorii stagiari.
(3) Delegatii alesi sunt: cate un delegat ales pentru fiecare biserica locala cu un numar mai mic de 250 de membri si cate un delegat pentru fiecare 250 de membri sau fractiune de 250 de membri pentru bisericile locale cu un numar mai mare de 250 de membri.
(4) Numarul delegatilor mentionati la alin. (2) lit. b), c) si d) nu va depasi, impreuna, 10% din numarul total al delegatilor.
(5) La Adunarea generala a conferintei pot participa cu drept de vot si reprezentanti ai institutiilor conferintei si alti invitati propusi de Comitetul executiv si aprobati de Adunarea generala, dar nu mai mult de 10% din numarul delegatilor alesi.

Art. 40. – (1) Sesiunile Adunarii generale a conferintei pot fi ordinare si extraordinare. Adunarea generala ordinara a conferintei se convoaca din 4 in 4 ani de catre comitetul executiv al acesteia. Data si locul stabilite pentru sesiune se anunta in publicatia oficiala a Bisericii, cu cel putin doua luni inainte de inceperea sesiunii. Exceptiile vor fi votate de Adunarea generala a conferintei.
(2) Adunarile generale extraordinare se convoaca de catre Comitetul executiv al conferintei in urmatoarele cazuri:
a) din initiativa Comitetului executiv al conferintei;
b) prin votul majoritatii delegatilor aflati in sesiune;
c) la cererea unui procent de 40% din numarul bisericilor, exprimat prin comitetele lor;
d) la cererea Comitetului Uniunii, al Diviziunii sau al Conferintei generale.
(3) Data si locul stabilite pentru sesiunea extraordinara se anunta in publicatia oficiala a Bisericii, cu cel putin o luna inainte.

Art. 41. – (1) Adunarea generala a conferintei are autoritatea:
a) sa aleaga administratorii conferintei, directorii departamentelor si membrii Comitetului executiv al conferintei, precum si alti slujbasi care nu fac parte din acest comitet;
b) sa acrediteze personalul conferintei;
c) sa ratifice infiintarea si dizolvarea de biserici locale;
d) sa hotarasca asupra tuturor chestiunilor legate de bunul mers al conferintei.
e) sa adopte directiile strategice ale conferintei.
(2) Adunarea generala poate transfera Comitetului executiv responsabilitatea numirii unor directori de departamente, directori asociati si administratori asociati.
(3) Modul de desfasurare a Adunarii generale se stabileste prin instructiuni emise de Comitetul executiv al Uniunii de conferinte.

Art. 42. – Toti delegatii cu drept de vot, la o sesiune a Adunarii generale a Conferintei, trebuie sa fie membri cu o buna reputatie, care nu sunt sub disciplina bisericii.

Art. 43. – Fiecare delegat de drept sau ales are dreptul la un singur vot. Votul este direct.

Art. 44. – (1) Organul de conducere al conferintei, intre sesiuni, este Comitetul executiv. Numarul membrilor acestuia nu poate depasi 25 de persoane. Presedintele, secretarul si trezorierul conferintei sunt membri din oficiu ai Comitetului executiv. Functia de secretar si trezorier poate fi detinuta de aceeasi persoana. Ceilalti membri ai Comitetului executiv sunt alesi dintre directorii de departamente, pastori si pastori asistenti, directori de institutii si membri laici.
(2) Administratorii Uniunii Romane, ai Diviziunii si ai Conferintei generale sunt membri din oficiu ai Comitetului executiv al conferintei. Numarul lor se adauga celor mentionati mai sus, dar numarul celor care au drept de vot nu va depasi 10% din numarul total al membrilor prezenti ai comitetului.

Art. 45. – Presedintele conferintei, care trebuie sa fie pastor hirotonit, cu experienta, este primul administrator si se raporteaza la Comitetul executiv al conferintei in consultare cu secretarul si trezorierul. El actioneaza ca presedinte al Adunarii generale si al Comitetului executiv si va sluji in interesul general al conferintei, dupa cum hotarasc Adunarea generala si Comitetul executiv. El reprezinta organizatia in cadrul Bisericii si in relatiile cu institutiile statului sau cu alte persoane fizice si juridice. In activitatea sa de conducere adera la reglementarile Uniunii de conferinte, Diviziunii si Conferintei generale, lucrand in armonie cu Comitetul Uniunii de conferinte si in stransa consultare cu administratorii Uniunii. El este membru din oficiu al Comitetului executiv al Uniunii de conferinte.

Art. 46. – Secretarul conferintei, asociat cu presedintele, in calitate de administrator, slujeste sub conducerea Comitetului executiv si actioneaza ca vicepresedinte al Comitetului executiv. Secretarul se raporteaza la Comitetul executiv al conferintei dupa consultarea cu presedintele. Este de datoria secretarului sa pastreze procesele-verbale ale adunarilor generale si ale sedintelor Comitetului executiv; el pune la dispozitie copii ale acestor procese-verbale tuturor membrilor Comitetului executiv si administratorilor Uniunii de conferinte. De asemenea, secretarul pune la dispozitie informatiile cerute de catre presedinte sau de Comitetul executiv si indeplineste orice alte indatoriri care apartin slujbei sale.

Art. 47. – (1) Trezorierul conferintei, asociat cu presedintele, in calitate de administrator, slujeste sub conducerea Comitetului executiv.
(2) Trezorierul se va raporta la Comitetul executiv al conferintei dupa consultare cu presedintele.
(3) Trezorierul este raspunzator de asigurarea conducerii financiare in cadrul organizatiei, ceea ce va include, dar nu se va limita la, primirea, pastrarea si cheltuirea de fonduri in armonie cu hotararile Comitetului executiv, si de trimiterea fondurilor curente catre Uniunea de Conferinte/Diviziune/Conferinta generala, in armonie cu regulamentele Diviziunii Euro-Africa, denumita in continuare EUD; va asigura totodata informatii de natura financiara presedintelui si Comitetului executiv. De asemenea, trezorierul pune la dispozitia administratorilor Uniunii de conferinte copii ale documentelor financiare.

Art. 48. – Directorii de departamente ai conferintei vor lucra sub indrumarea Comitetului executiv al conferintei si a presedintelui si vor sluji in calitate de sfatuitori ai Bisericii.

Art. 49. – Comitetul executiv al conferintei este organul de conducere intre sesiunile Adunarii generale si are deplina autoritate sa actioneze in numele acesteia, avand urmatoarele atributii:
a) elaboreaza strategia conferintei, pe baza liniilor directoare stabilite de Adunarea generala, si promoveaza planurile Uniunii;
b) raspunde de bunul mers al vietii religioase si morale in cuprinsul conferintei;
c) vegheaza la pastrarea unitatii de doctrina, organizatie si practica religioasa;
d) hotaraste asupra administrarii bunurilor si valorilor conferintei;
e) completeaza locurile vacante produse in timpul mandatului sau. In cazul in care trebuie ales un nou presedinte, Comitetul executiv va fi condus de catre presedintele Uniunii sau de catre delegatul acestuia;
f) angajeaza dintre membrii Bisericii personalul necesar desfasurarii activitatii in conferinta, conform schemei de personal aprobate de Comitetul executiv al conferintei, si emite deciziile corespunzatoare;
g) hotaraste asupra definitivarilor, concedierilor si demisiilor privitoare la toti angajatii conferintei;
h) in intervalul dintre sesiuni, acrediteaza personalul si retrage acreditarea persoanelor nedemne. Retragerea acreditarii unei persoane din Comitetul executiv al conferintei se poate face numai cu aprobarea a doua treimi din numarul membrilor sai;
i) aproba bugetul conferintei si vegheaza la executarea lui; aproba bilantul contabil;
j) face propuneri Uniunii pentru hirotonirea pastorilor sau pentru retragerea calitatii de pastor;
k) hotaraste asupra mutarii pastorilor in cuprinsul conferintei;
l) stabileste sfera de activitate a personalului pastoral si administrativ;
m) stabileste atributiile directorilor de departamente;
n) exercita dreptul de disciplina asupra tuturor angajatilor conferintei, judecand in prima instanta abaterile savarsite;
o) accepta daruri, donatii, testamente, mosteniri, subventii, legate si altele;
p) sustine si apara interesele de orice natura ale conferintei;
r) hotaraste infiintarea de institutii subordonate conferintei;
s) avizeaza cererile de reprimire a persoanelor casatorite/recasatorite fara sa fi avut acest drept;
s) hotaraste mutarea sediului;
t) numeste delegatii pentru Adunarea generala a Uniunii de conferinte;
t) convoaca Adunarea generala a conferintei;
u) aproba infiintarea bisericilor locale;
v) hotaraste destinatia caselor de rugaciune, a caselor parohiale si a celorlalte imobile;
x) solutioneaza plangerile.

Art. 50. – (1) Personalul pastoral al Conferintei este alcatuit din: pastori hirotoniti, pastori asistenti si pastori stagiari. Lucratorii biblici sunt angajati pe termen, pentru scopuri misionare si evanghelice. Ei nu participa din oficiu la adunarile generale ale conferintei.
(2) Angajatii conferintelor si ai institutiilor lor sunt transferati in functie de interesele Bisericii.

Art. 51. – (1) Pastorii sunt angajati dintre absolventii unei institutii de invatamant teologic AZS care si-au dovedit chemarea in timpul unei practici corespunzatoare.
(2) In lucrarea pastorala si evanghelica pot fi angajate si femei. Angajarea in lucrarea pastorala si evanghelica a femeilor nu implica actul de hirotonire a acestora.

Art. 52. – Personalul clerical si cel asimilat, dar si membrii comitetului de conducere al bisericii locale nu pot fi obligati sa dezvaluie faptele incredintate sau de care au luat cunostinta in exercitarea statutului lor.

Art. 53. – Motivele pentru care un pastor sau alt angajat al uneia dintre organizatiile si institutiile Bisericii poate fi concediat sunt urmatoarele: neindeplinirea sarcinilor de serviciu, incalcarea legislatiei muncii, lipsa de vocatie, restructurarea organizatiei, motive bugetare, purtare imorala, abatere de la doctrinele Bisericii AZS, abateri grave de la normele si regulamentele Bisericii si pierderea calitatii de membru al Bisericii.

CAPITOLUL VIII
Uniunea de conferinte

Art. 54. – Uniunea de conferinte este organul central de conducere – centrul de cult – al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania, cu functie spirituala, administrativa si de reprezentare a acesteia, avand personalitate juridica.

Art. 55. – (1) Adunarea generala a Uniunii de conferinte este organul deliberativ suprem al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania si se compune din:
a) delegatii de drept, si anume:
-membrii Comitetului executiv al Uniunii;
-membrii prezenti ai Comitetului executiv al Diviziunii;
-membrii prezenti ai Comitetului executiv al Conferintei generale.
b) delegatii alesi, si anume: cate un delegat pentru fiecare conferinta, indiferent de numarul membrilor ei, si cate un delegat pentru fiecare 350 de membri sau fractiune de 350 de membri, in proportie de jumatate laici si jumatate pastori.
c) alte persoane din conducerea institutiilor denominationale detinute si conduse de Uniune si de la conferinte pot fi recomandate de catre Comitetul executiv al Uniunii de Conferinte si acceptate de catre delegatii aflati in sesiune. Numarul acestor delegati nu va depasi 10% din numarul total al delegatilor alesi.
(2) Delegatii prevazuti la alin. (1) lit. b) sunt alesi de catre Adunarea generala a conferintelor sau de catre Comitetul executiv al acestora.
(3) Delegatii prevazuti la alin. (1) lit. b) si c) nu pot depasi 10% din totalul delegatilor.

Art. 56. – (1) Sesiunile Adunarii generale a Uniunii de conferinte pot fi ordinare si extraordinare. Adunarea generala ordinara se convoaca o data la 5 ani de catre Comitetul executiv al Uniunii. Data si locul stabilite pentru sesiune se anunta in publicatia oficiala a Bisericii, cu cel putin 3 luni inainte.
(2) Adunarea generala extraordinara este convocata de Comitetul executiv al Uniunii in urmatoarele cazuri:
a) la hotararea Comitetului executiv al Uniunii;
b) la cererea Comitetului executiv al Diviziunii sau al Conferintei generale;
c) la cererea majoritatii delegatilor adunati in sesiune;
d) la cererea unui procent de 50% din Comitetele executive ale conferintelor din cadrul Uniunii de conferinte.
(3) Data si locul stabilite pentru sesiunea extraordinara se anunta in publicatia oficiala a Bisericii, cu cel putin o luna inainte. In cazuri de urgenta, comunicarea se face pe caile cele mai eficiente. In anuntul dat spre publicare este inclusa si agenda Adunarii generale.

Art. 57. – (1) Adunarea generala a Uniunii are autoritatea:
a) sa ii aleaga pe administratorii Uniunii, pe directorii departamentelor si pe membrii Comitetului executiv al Uniunii, precum si pe alti slujbasi care nu fac parte din acest comitet;
b) sa acrediteze personalul Uniunii si pastorii pensionari;
c) sa ratifice infiintarea si dizolvarea de conferinte;
d) sa hotarasca asupra tuturor chestiunilor legate de bunul mers al Uniunii;
e) sa examineze rapoartele de activitate ale slujbasilor la incheierea mandatului;
f) sa adopte directiile strategice ale Uniunii.
(2) Adunarea generala poate transfera responsabilitatea numirii unor directori de departamente, directori asociati si administratori asociati Comitetului executiv.
(3) Modul de desfasurare a Adunarii generale se stabileste prin instructiuni emise de Comitetul executiv al Uniunii de conferinte.

Art. 58. – Toti delegatii cu drept de vot, la o sesiune a Adunarii generale a Uniunii de conferinte, trebuie sa fie membri cu o buna reputatie, care nu sunt sub disciplina bisericii.

Art. 59. – Fiecare delegat de drept sau ales are drept la un singur vot. Votul este direct.

Art. 60. – Toti administratorii, directorii de departamente si asociatii lor, secretarii asociati si trezorierii asociati, precum si membrii Comitetului executiv alesi de catre Adunarea generala ordinara a Uniunii detin slujba pana la urmatoarea Adunare generala ordinara, daca nu au demisionat sau nu au fost demisi de catre Comitetul executiv sau de catre o Adunare generala extraordinara.

Art. 61. – (1) Conducerea centrala a Uniunii de conferinte intre sesiuni este Comitetul executiv. Numarul membrilor acestuia nu va depasi 35 de persoane.
(2) In Comitetul executiv al Uniunii, urmatoarele persoane sunt membri din oficiu: presedintele, secretarul si trezorierul Uniunii, presedintii conferintelor, presedintele Institutului Teologic, directorul Casei de editura si directorul Centrului media. Ceilalti membri sunt alesi dintre directorii de departamente, directorii altor institutii, pastori si membri laici.
(3) Administratorii Diviziunii si ai Conferintei generale sunt membri din oficiu ai Comitetului executiv al Uniunii de Conferinte. Acestia se adauga celor mentionati mai sus, dar numarul celor care au drept de vot nu va depasi 10% din numarul total al membrilor prezenti ai comitetului.

Art. 62. – Presedintele Uniunii, care trebuie sa fie pastor hirotonit, cu experienta, este primul administrator si se raporteaza la Comitetul executiv al Uniunii de conferinte in consultare cu secretarul si trezorierul. El actioneaza ca presedinte al Adunarii generale si al Comitetului executiv si slujeste in interesul general al Uniunii de conferinte, dupa cum hotarasc Adunarea generala si Comitetul executiv. El reprezinta organizatia in cadrul Bisericii si in relatiile cu institutiile statului sau cu alte persoane fizice si juridice. In activitatea sa de conducere adera la reglementarile Diviziunii si ale Conferintei generale, lucrand in armonie cu Comitetul executiv al Diviziunii si in stransa consultare cu administratorii Diviziunii.

Art. 63. – Secretarul Uniunii de conferinte, asociat cu presedintele, in calitate de administrator, slujeste sub conducerea Comitetului executiv si va actiona ca vicepresedinte al Comitetului executiv. Secretarul se va raporta la Comitetul executiv al Uniunii de conferinte dupa consultarea cu presedintele. Este de datoria secretarului sa pastreze procesele-verbale ale adunarilor generale si ale sedintelor Comitetului executiv; el pune la dispozitie copii ale proceselor-verbale tuturor membrilor Comitetului executiv al Uniunii si administratorilor Diviziunii. De asemenea, secretarul pune la dispozitie informatiile cerute de catre presedinte sau de Comitetul executiv si indeplineste orice alte indatoriri care apartin slujbei sale.

Art. 64. – Trezorierul Uniunii de conferinte, asociat cu presedintele, in calitate de administrator, slujeste sub conducerea Comitetului executiv. Trezorierul se raporteaza la Comitetul Executiv al Uniunii de conferinte dupa consultare cu presedintele. Trezorierul asigura conducerea financiara in cadrul organizatiei, ceea ce include, dar nu se limiteaza la, primirea, pastrarea si cheltuirea de fonduri in armonie cu hotararile Comitetului executiv. De asemenea, raspunde de trimiterea fondurilor destinate Diviziunii/Conferintei generale in armonie cu regulamentele Diviziunii/EUD si asigura informatii de natura financiara presedintelui si Comitetului executiv. Trezorierul pune la dispozitie copii ale documentelor financiare administratorilor Diviziunii.

Art. 65. – Directorii departamentelor Uniunii de conferinte lucreaza sub indrumarea Comitetului executiv al Uniunii de conferinte si a presedintelui, avand rol consultativ pentru domeniul lor de activitate.

Art. 66. – Intre sesiunile Adunarii generale, Comitetul executiv al Uniunii de conferinte are deplina autoritate sa actioneze in numele acesteia, avand urmatoarele atributii:
a) elaboreaza strategia Uniunii, pe baza liniilor directoare stabilite de Adunarea generala;
b) raspunde de bunul mers al vietii religioase si morale in cuprinsul Uniunii;
c) reglementeaza si conduce activitatile patrimoniale ale Bisericii si hotaraste asupra administrarii bunurilor Uniunii;
d) vegheaza la pastrarea unitatii de doctrina, organizatie si practica religioasa;
e) raspunde de buna functionare a invatamantului pentru pregatirea cadrelor pastorale;
f) fixeaza data si convoaca Adunarea generala a Uniunii;
g) aproba bugetul Uniunii, verifica si aproba gestiunea financiara a Uniunii;
h) hotaraste, in colaborare cu Diviziunea si cu conferintele, asupra infiintarii si desfiintarii de conferinte, precum si asupra intinderii lor teritoriale;
i) hotaraste angajarea, concedierea, transferarea si promovarea personalului Uniunii, precum si completarea vacantelor produse intre sesiuni. Angajarea se efectueaza dintre membrii Bisericii. In cazul in care trebuie ales un nou presedinte, Comitetul executiv va fi condus de presedintele Diviziunii sau de catre delegatul acestuia;
j) hotaraste asupra hirotonirii personalului pastoral si retragerii calitatii de pastor hirotonit;
k) stabileste atributiile directorilor de departamente si ale celorlalti angajati ai Uniunii, precum si ale presedintilor, secretarilor si trezorierilor conferintelor;
l) judeca abaterile savarsite de angajatii Uniunii si de angajatii institutiilor subordonate Uniunii care au fost numiti de Uniune si se pronunta ca instanta de apel asupra hotararilor date de catre comitetele conferintelor si institutiile subordonate Uniunii;
m) accepta daruri, donatii, testamente, mosteniri, subventii, legate si altele;
n) sustine interesele de orice natura ale Bisericii;
o) infiinteaza, coordoneaza, controleaza si desfiinteaza institutii;
p) numeste si revoca conducatorii institutiilor subordonate;
r) hotaraste mutarea sediului;
s) numeste delegatii la Adunarea generala a Conferintei generale;
s) stabileste regulamentul pentru adunarile generale elective la nivel de Uniune, conferinta si biserica locala;
t) stabileste regulamentul de ordine interioara al Bisericii;
t) stabileste statutul si regulamentul de functionare al Casei de pensii;
u) stabileste destinatia imobilelor din patrimoniul propriu;
v) emite autorizatiile de functionare pentru biserici locale si grupe.

CAPITOLUL IX
Patrimoniu si mijloace financiare

Art. 67. – Patrimoniul Bisericii este compus din bunurile mobile si imobile ale acesteia si ale institutiilor ei. Bunurile imobile de cult cuprind lacasurile de cult, sediile, locuintele parohiale, cimitirele si altele. Biserica este preocupata de intretinerea si dezvoltarea patrimoniului.

Art. 68. – Fondurile si bunurile de orice fel ale Bisericii, administrate de Uniunea de conferinte, provin, conform regulamentului, din contributii benevole de orice natura, primite de la conferinte sau in mod direct, de la persoane fizice sau juridice, incluzand diferite daruri, succesiuni, legate, donatii, subventii, activitati comerciale desfasurate in nume propriu ori prin institutii si altele.

Art. 69. – Fondurile si bunurile de orice fel ale Bisericii, administrate de conferinte, provin, conform regulamentului, din contributii benevole de orice natura din teritoriul acesteia, primite de la bisericile locale sau in mod direct, de la persoane fizice si juridice, incluzand diferite daruri, succesiuni, legate, donatii, subventii, activitati comerciale desfasurate in nume propriu ori prin institutii si altele.

Art. 70. – Orice fel de daruri, contributii, subventii, succesiuni, legate, donatii, precum si orice alte bunuri intrate in mod legal in patrimoniul bisericii nu pot face obiectul revendicarii lor ulterioare din partea donatorilor sau a mostenitorilor acestora.

Art. 71. – Fondurile care, potrivit regulamentului, sunt destinate Uniunii de Conferinte si conferintelor vor fi folosite in armonie cu regulamentele financiare ale Diviziunii si ale Conferintei generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. In cazul donatiilor, intrebuintarea lor se va face conform intentiilor donatorului si in armonie cu principiile Bisericii.

Art. 72. – Fondurile Bisericii vor fi pastrate in conturi curente sau in depozite, in banci sau case de economii, conform hotararilor comitetelor executive ale Uniunii, respectiv ale conferintelor, si vor fi retrase numai de persoanele autorizate de catre acestea.

Art. 73. – Serviciile financiare ale Uniunii, conferintelor si ale institutiilor acestora vor pregati in mod regulat rapoarte financiare de venituri si balante financiare si vor prezenta anual copii ale rapoartelor financiare forurilor prevazute in regulamentul financiar.

Art. 74. – Uniunea de Conferinte, conferintele si institutiile acestora vor pregati bugete anuale in armonie cu regulamentele Diviziunii si ale Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.

Art. 75. – Rapoartele financiare ale Uniunii de conferinte, ale conferintelor si ale institutiilor Bisericii vor fi supuse anual reviziei din partea organelor de control ale forurilor superioare ale Bisericii.

Art. 76. – Biserica si institutiile ei produc materiale cultice cum ar fi: literatura, materiale audio, video, tiparituri, in functie de nevoile Bisericii.

Art. 77. – In localitatile in care Biserica nu are cimitir propriu, iar comunele nu au cimitire comunale, inmormantarea membrilor decedati se poate efectua in oricare dintre cimitirele existente, conform prevederilor legale.

Art. 78. – Bisericile si cimitirele sunt afectate in mod direct si exclusiv cultului si nu pot fi instrainate. Bunurile afectate exclusiv serviciului de cult pot fi dezafectate prin decizia organizatiei care le detine, cu aprobarea forului superior. Bunurile dezafectate pot fi instrainate numai cu aprobarea forului superior.

CAPITOLUL X
Dispozitii finale

Art. 79. – In cazul dizolvarii unei biserici locale, patrimoniul acesteia ramane in proprietatea conferintei de care apartine. Comitetul executiv al conferintei are competenta asupra patrimoniului acesteia.

Art. 80. – (1) In caz de dizolvare a unei Conferinte sau a Uniunii de conferinte este necesara o majoritate de doua treimi din voturile delegatilor prezenti si care voteaza.
(2) In cazul dizolvarii unei conferinte, Comitetul executiv al Uniunii de conferinte dispune asupra patrimoniului acesteia in acord cu legislatia romaneasca.
(3) In cazul dizolvarii Uniunii de conferinte, Diviziunea si Conferinta generala dispun asupra patrimoniului acesteia in acord cu legislatia romaneasca.

Art. 81. – (1) Modificarea prezentului statut este de competenta Adunarii generale a Uniunii, cu votul majoritatii delegatilor prezenti si care voteaza.
(2) In situatii exceptionale, intre sesiuni se pot aduce modificari prezentului statut de catre Comitetul executiv al Uniunii cu votul a cel putin a doua treimi din numarul membrilor comitetului, cu respectarea modelului de statut stabilit de Conferinta generala.
(3) Schimbarile efectuate de Comitetul executiv al Uniunii de conferinte vor produce efecte de la data publicarii lor, urmand sa fie supuse aprobarii urmatoarei Adunari generale a Uniunii.

 

 

Hotărâre nr. 276 din 11/03/2009 (Hotărâre 276/2009)
pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 399/2008 privind recunoaşterea Statutului de organizare şi funcţionare al Bisericii Creştine Adventiste de Ziua a Şaptea din România
Publicat în Monitorul Oficial nr. 169 din 18/03/2009

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic. – Hotararea Guvernului nr. 399/2008 referitoare la recunoasterea Statutului de organizare si functionare al Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 324 din 24 aprilie 2008, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Titlul hotararii va avea urmatorul cuprins:

“HOTARARE
privind recunoasterea Statutului de organizare si functionare al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania”

2. Articolul unic va avea urmatorul cuprins:
“Articol unic. – Se recunoaste Statutul de organizare si functionare al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.”
3. In tot cuprinsul anexei “Statut de organizare si functionare al Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea din Romania”, sintagma “Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania” se inlocuieste cu sintagma “Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania”.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneaza:

Ministrul culturii, cultelor si patrimoniului national,
Theodor Paleologu

Bucuresti, 11 martie 2009.
Nr. 276.

 

GUVERNUL ROMANIEI
HOTARARE  privind recunoasterea Statutului de organizare si functionare al Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea din Romania
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 324 din 24/04/2008

In temeiul art. 29 alin. (3) si al art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, precum si al art. 49 alin. (2) si (3) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic. – Se recunoaste Statutul de organizare si functionare al Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea din Romania, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneaza
Ministrul Culturii si Cultelor
Adrian Iorgulescu

Bucuresti, 9 aprilie 2008.
Nr. 399.

Leave a Reply