Portretul unui adventist

De multe ori, poveștile și zvonurile lansate din interese diverse de instituții sau persoane individuale de-a lungul anilor iau locul realității chiar dacă evidențele contrare sunt numeroase. Desigur, transformarea unor creștini în “dușmani ai poporului” poate fi productivă și potrivită pentru anumite persoane chiar dacă acest lucru se face prin minciuni și povești pline de idei ce fac obiectul unor studii clinice.

Astfel, dacă o persoană intoxicată cu asemenea grozăvii află că ești adventist de ziua a șaptea, te trezești cu priviri sumbre și reacții extrem de ostile. Desigur, probabil acea persoană nu a citit și nici nu a auzit niciodată că Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea are același statut în fața legii ca orice altă Biserică, nu a auzit de realizările și influențarea la nivel mondial a unor sectoare cum ar fi medicina și nutriția si, chiar dacă a auzit, le ignoră ca nu cumva să fie nevoită să accepte că a greșit crezând povești spuse la gura sobei.

Desigur și această prezentare, chiar dacă am încercat să fie cât mai obiectivă, prezintă lucrurile așa cum le vedem noi însă are meritul că se sprijină pe realitate și pe lucruri publice. Tocmai pentru o mai mare transparență și pentru contrazicerea prin evidențe și fapte a poveștilor am hotărât să realizăm un portret al unui adventist. Desigur, în rândul adventiștilor există foarte multă diversitate la fel ca în cadrul oricărei alte Biserici sau populații. Există români, germani, maghiari, rromi, unii sunt oameni de afaceri sau vedete, altii sunt simpli țărani care muncesc zi de zi în câmp. Însă ideea acestui portret este reliefarea unor aspecte comune, specifice majorității.

Pentru a va face o imagine completa va invitam sa studiati de asemenea doctrinele Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, Manualul de functionare a acestei biserici, statutul legal, stirile si informatiile diverse cu privire la implicarea Bisericii Adventiste in viata societatii si de ce nu va invitam sa cunoasteti in mod nemijlocit membrii sau una dintre bisericile adventiste din tara. Contrar ideilor preconcepute nimeni nu va incerca sa va boteze sau sa va pocaiasca “instant” insa probabil vor face toate eforturile sa va simtiti bine.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea promoveaza libertatea religioasa si de constiinta si nu include in practicile sale obligarea persoanelor sa se converteasca sau sa ramana adventisti nici prin mijloace coercitive, nici prin “fonduri din America” sau “ajutoare”. Noi credem ca alegerea unei religii tine de convingerea personala si nu de astfel de paractici pe care de altfel le descurajam atat prin coduri de buna practica cat si prin separarea sprijinirii in situatii de criza de evenimente destinate impartasirii Evangheliei.

Tot în scopul cunoașterii mai profunde a stilului de viață adventist, vă recomandăm vizionarea filmului “Adventistii” , un documentar independent realizat de regizorul Martin Doblmeier (romano-catolic) în 2010.

Asadar cum sunt adventistii de ziua a saptea?

Ca orice om fiecare adventist are o familie. Insa pe langa aceasta adventistii se vad vad ca o mare familie mondiala prezenta in aproape toate tarile lumii, avand peste 25 milioane de credinciosi dintre care peste 17 milioane membri botezati. In cadrul acestei familii luptam pentru mentinerea vietii si aducem alinare la peste 16 milioane de persoane, fara a face discriminari bazate pe religie sau de alta natura, in cele 700 de institutii medicale apartinand Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, educam aproape 1,5 milioane copii in scoli adventiste, ajutam persoane defavorizate si victime ale cataclismelor (peste 36 milioane de persoane pana acum) si sustinem misionari in toata lumea.

Declaratia de misiune a Bisericii noastre afirma ca „adventistii de ziua a saptea vor transmite speranta prin preocuparea pentru calitatea vietii, care este deplina doar in Hristos.” Aceasta viziune sta la baza intregii noastre misiuni, descrie profilul nostru crestin si este marturisirea pe care dorim sa o impartasim cu dumneavoastra, ca oameni ai sperantei, maini ale sperantei.

Atitudinea fata de viata si societate

Una dintre caracteristicile esentiale pentru adventisti este increderea. Chiar daca neparticiparea la petrecerile “clasice” si lipsa unor atractii “de societate” ca fumatul si consumul de alcool lipsesc cu desavarsire din activitatile lor facandu-i astfel nepopulari de cele mai multe ori rolurile cheie si care necesita oameni corecti le sunt atribuite.

In schimb, activitatile recreative sunt incurajate si organizate in toate bisericile. Astfel copii adventisti (dar nu numai) au ocazia sa cunoasca natura si sa isi dezvolte talentele de la cele mai mici varste in programe speciale realizate de Departamentul de Tineret. Aceste programe urmaresc dezvoltarea personala, cunoasterea naturii si a specializarilor in diverse activitati (peste 40) dar si transmiterea valorilor morale de baza cum ar fi: cinstea, respectul, altruismul, curajul, ordinea si punctualitatea. Se poate spune fara a exagera in niciun fel ca acesti copii si adolescenti sunt mult mai pregatiti sa se implice in societate si in activitatile economice si de conducere decat copii care nu participa la cursuri de pregatire de acest fel. Mai multe detalii despre aceste programe se pot gasi pe pagina departamentului de tineret.

Pentru a puncta cateva aspecte, pe masura ce ii veti cunoaste mai bine, veti descoperi ca adventistii:

• Au convingeri profunde cu privire la Dumnezeu. De aceea, in dragostea si loialitatea lor lor pentru El sunt sunt gata mai degraba sa-si piarda serviciul, examenele, chiar si libertatea, decat sa-L tradeze prin neascultare. Interpretata ca fanatism aceasta atitudine reflecta mai degraba faptul ca adventistii nu doar vorbesc, nu sunt adventisti doar in anumite perioade ci chiar cred si aplica aceste principii pe care si le-au asumat.

• Cred si traiesc ceea ce cred. Adventistii cred invataturile Bibliei si socotesc ca aceasta credinta isi atinge scopul atunci cand conduce la ascultare, ca forma a inchinarii si recunostintei. Credinciosia, statornicia si corectitudinea ce rezulta din aceasta binecuvantata preocupare de a se supune voiei lui Dumnezeu, asa cum este ea exprimata in Cartea Sfanta, ii califica pe adventisti pentru responsabilitati care implica seriozitate, corectitudine, principialitate si loialitate.

• Iubesc oamenii. Sunt atenti la nevoile semenilor si preocupati sa dezvolte o relatie speciala cu ei, bazata pe deschidere si sinceritate.

• Lucreaza cu devotament pentru binele comunitatii. Intotdeauna, adventistii au fost cunoscuti ca raspunzand prompt la solicitarile de voluntariat in interesul comunitatii. Multe scoli, camine culturale, poduri si alte obiective au fost realizate prin munca voluntara prestata de ei. Tot mai frecvent veti intalni localitati cu sau fara prezenta adventista, in care adventisti tineri si adulti isi ofera experienta, expertiza si mai ales disponibilitatea de a contribui la binele social fara ca prin aceasta sa incerce sa prezinte nici macar unul dintre principiile adventismului. In Biserica Adventista aceste activitati nu trebuie combinate si sunt vazute ca activitati disticte.

• Pretuiesc sanatatea. Bazandu-se pe ajutorul lui Dumnezeu, sunt preocupati de dezvoltarea potentialului lor fizic la fel de mult ca si de cel intelectual, social si spiritual. Tocmai de aceea cele mai mari actiuni in domeniul prevenirii fumatului cum ar fi inaugurarea singurului monument din lume dedicat victimelor fumatului in Parcul Tineretului din Bucuresti si campania “Pe 31 mai Romania renunta la fumat” ca sa le numim doar pe cele mai recente. De asemenea tot adventistii au fost cei care au initiat, fapt copiat si de alte organizatii ulterior, efectuarea de teste medicale gratuite si oferirea de sfaturi practice cu privire la dieta si stil de viata

• Au un mesaj. Coplesiti de bogatia darurilor pe care le primesc de la Dumnezeu, le impartasesc cu generozitate semenilor. Ei nu se socotesc destinatarii binefacerilor, ci canale prin care acestea ajung la toti cei care au nevoie de ele.

Pacea, un puternic sentiment interior, este o caracteristica a adventistilor devotati. Locuitorii din Timis, Vrancea si Teleorman, sau din Florida, Iran, Filipine, Somalia si din mii de alte locuri, au descoperit aceeasi pace in vietile adventistilor care i-au ajutat dupa inundatii, incendii, cutremure, tornade si alte dezastre.

Puteti observa aceasta pace in vietile adventistilor chiar si atunci cand le seaca fantana, cand le cade un copac peste casa sau cand masina le este furata din parcare. Pacea experimentata de ei nu este o atitudine de genul „fie ce-o fi !” Este o pace care vine din cunoasterea faptului ca Dumnezeu a castigat batalia impotriva raului, din credinta ca orice se intampla aici neplacut este nesemnificativ in comparatie cu bucuria de a trai vesnic, alaturi de Dumnezeu.

Tristetea? Da, este o emotie intalnita si la adventisti, dar ei cred ca dragostea lui Dumnezeu o poate alina.

Durerea? Da, si adventistii experimenteaza durerea, dar, dupa cum arata statisticile, stilul lor sanatos de viata ii ajuta ca riscul de imbolnavire sa fie mult mai redus si sa traiasca in medie cu 9-10 ani mai mult decat ceilalti. Iar atunci cand adventistii se imbolnavesc de cancer, de boli cardiovasculare sau ii pierd pe cei dragi, dragostea vindecatoare a lui Dumnezeu ii ajuta sa infrunte mai usor durerea.

Lauda, modalitatea de a multumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce face in viata lor, este o alta caracteristica vizibila a adventistilor de ziua a saptea. Inchinarea individuala si in familie sunt la fel de importante ca si inchinarea publica. De aceea, de obicei dimineata, ei citesc din Sfintele Scripturi dorind sa inteleaga ce asteapta Dumnezeu de la ei si se roaga pentru ziua in curs, iar seara consacra timp pentru studiul Bibliei si rugaciuni de multumire.

Scopul, angajarea in atingerea unor tinte, este o alta trasatura a adventistilor. Nu isi traiesc viata la intamplare. Au acceptat chemarea lui Hristos de a se comporta ca niste ambasadori ai Sai, asa ca scopul lor este de a-L reprezenta atat de clar, incat cei din jur sa cunoasca dragostea Lui!

Observati acest scop atunci cand un prieten adventist va povesteste despre fiul sau plecat ca misionar voluntar pentru a participa la construirea unei biserici in tara sau in strainatate, sau pentru a aduce alinare semenilor. Il vedeti in multe seri in care vecinii vostri merg la biserica sa participe la o serie de conferinte in care se da marturie despre lucrarea harului lui Hristos in vietile oamenilor. Il vedeti in angajamentul lor pentru o traire sanatoasa, in grija pentru protejarea vietii si a planetei, ca si in dorinta de a stabili legaturi de prietenie cu cei din jur.

Adventistii cred ca Isus Hristos se intoarce in curand sa-Si ia credinciosii in ceruri, pentru a le oferi viata vesnica. Pentru ca Hristos le-a spus urmasilor Sai „mergeti si propovaduiti”, adventistii impartasesc acesta Veste Buna tuturor, incurajandu-i sa se pregateasca pentru intalnirea cu Domnul Isus. Acest comportament este crestinismul practic pe care adventistii de ziua a saptea inteleg ca trebuie sa-l manifeste ca urmare a lucrarii harului lui Dumnezeu in viata lor. Aceasta misiune rezulta din insasi cuvintele lui Isus Hristos: „Mergeti si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant, si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit”.

Speram sa ne simtiti aproape si sa va sprijiniti pe noi atunci cand zbuciumul vietii sau dificultatile sunt prea mari ca sa le puteti depasi singuri. Ne rugam lui Dumnezeu sa va ajute sa obtineti aceasta forta interioara si aceasta pace, si sa redescoperiti impreuna cu noi scopul si sensul vietii.

Ce fac Sambata adventistii?

Sambata, adventistii isi dedica intreaga atentie lucrurilor spirituale si odihnei. Odihna nu trebuie inteleasa neaparat ca un somn sau o lenevire saptamanala ci mai curand ca o focalizare a atentiei asupra lui Dumnezeu si asupra nevoilor celor din jur. Pentru multi oameni aceasta este singura zi in care pot avea activitati caritabile sau se pot intalni cu persoane care impartasesc aceleasi valori ca si ei. Deasemenea in aceasta zi, timpl este mai generos cu ei iar acesta este impartit cu familia in natura sau in activitati de inchinare.

Astfel, daca se intampla sa treceti intr-o sambata pe langa o biserica si sa auziti cantari de lauda, cel mai probabil acolo se inchina niste adventisti de ziua a saptea. Adventistii de ziua a saptea pazesc sambata ca zi de odihna si de inchinare, de vineri seara de la apusul soarelui pana sambata la apusul soarelui, conform Scripturii.

Ei folosesc aceasta zi pentru devotiune, partasie si crestere in Hristos. Obisnuiesc sa se intalneasca la biserica pentru inchinare publica in fiecare vineri seara, la inceputul Sabatului (nume biblic pentru sambata), sambata dimineata si dupa-amiaza. Ei obisnuiesc sa se intalneasca si in timpul saptamanii pentru partasie si studii biblice.

In cadrul Scolii de Sabat, sambata dimineata, impartiti in grupe mici de studiu, dezbat timp de o ora anumite subiecte pe care le-au studiat acasa, in timpul saptamanii. Copiii participa la Scoala de Sabat pe grupe de varsta, avand manuale adecvate. Daca veti participa la acest program, veti descoperi un timp de calitate, pe care va va face placere sa-l petreceti cu noi si cu Dumnezeu.

Partea centrala a inchinarii consta intr-un serviciu divin care cuprinde o predica practica, bazata pe Biblie, cu scopul de a-L descoperi cat mai clar pe Dumnezeu si voia Sa pentru viata noastra. In plus, la serviciul divin de sambata dimineata se inalta rugaciuni personale si publice, si se ofera ocazia pentru a darui lui Dumnezeu zecimea si darurile de multumire. Ca o nota, aceste daruri si zecimi nu sunt obligatorii iar calitatea de membru nu este conditionata de oferirea acestora. Mai multe despre acest subiect si despre destinatia acestor fonduri sunt publice si le gasiti in Manualul Bisericii.

Pentru adventisti, inchinarea este un mod de viata. Conduita lor deosebita se datoreaza pastrarii legaturii cu Dumnezeu prin studiu, meditatie si rugaciune. Dar aceste preocupari spirituale reprezinta numai o parte a inchinarii, esenta acesteia fiind un mod de viata care consta in ascultarea de voia Sa, din iubire si cu ajutorul Duhului Sfant.

 

Leave a Reply