Cum să eliminăm E-urile

By | October 25, 2012
Share on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someoneTweet about this on Twitter

Cine ar fi crezut că tulburările de somn, durerile de articulaţie, stresul, diabetul ori inestetica celulită ar putea avea drept cauză acumularea de toxine în organism? Potrivit specialiştilor, putem diminua aceste neplăceri recurgând la o metodă de curăţare a organismului, numită detoxifiere.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că organismul uman dispune de mecanisme naturale de detoxifiere: colonul, plămânii, ficatul, rinichii şi pielea. “Intoxicarea organismului îşi pune amprenta nu doar asupra interiorului, ci şi asupra exteriorului. Pielea iritată, lipsită de elasticitate, sau părul casant, fără strălucire, sunt efectul unui colon bolnav”, spune acesta. Din păcate, apa, aerul, solul sunt din ce în ce mai poluate, astfel că organismul are nevoie de “ajutor” pentru a putea elimina toxinele acumulate.

Nutriţioniştii spun că principala cauză a intoxicării organismului este alimentaţia deficitară. Anual consumăm 2-3 kilograme de E-uri şi toxine din alimentele rafinate, procesate, lipsite de fibre.

“Pentru a evita apariţia numeroaselor maladii, precum diabetul, afecţiunile cardiovasculare şi diferite forme de cancer, toţi trebuie să ţinem o cură de detoxifiere cel puţin o dată pe an. Cea mai indicată perioadă este primăvară, deoarece atunci apar fructele şi legumele şi le putem mânca în stare naturală, evitând astfel produsele conservate care sunt bogate în aditivi alimentari şi sare”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

“Creşterea aportului de fibre alimentare naturale este cea mai bună metodă de detoxifiere şi curăţire intestinală”, spune specialistul în nutriţie. Printre cele mai importante alimente care au un conţinut ridicat de fibre se numără prunele uscate, migdalele dulci, curmalele uscate, zmeura, murele, musli, fulgii de ovăz, pâinea de secară şi nucile. Mai mult, pătrunjelul are şi el scopul de a elimina toxinele din organism. Această plantă întăreşte sistemul de apărare a organismului, este antiinfecţios, elimină sau limitează procesele inflamatoare şi este un bun diuretic.

De asemenea, unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri care se foloseşte în aceste cure este cel verde, bogat în antioxidanţi precum vitaminele C şi E. Mai mult, ceaiul verde este recunoscut pentru proprietăţile lui diuretice, detoxifiante, tonifiante şi de ardere a grăsimilor. Pe lângă aceste calităţi, ceaiul verde ajută organismul să lupte cu procesul de îmbătrânire.

Iată lista E-urile de care ar trebui să ne ferim:

E 110 – Cancerigen, se găseşte în dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri;

E 123 – Cancerigen, interzis în SUA și Rusia, se găseşte în dulciuri, jeleuri, brânză topită;

E 124 – este toxic, interzis în SUA şi se găseşte în mezeluri;

E 127 – provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil și la om, se găseşte în alcool, înghețată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare;

E 128 – este interzis în SUA și Australia, se găseşte în carnea de hamburgeri;

E 211 – posibil cancerigen, interzis în SUA, se găseşte în unele băuturi răcoritoare;

E 220/E 228 – provoacă alergii şi se găseşte în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratați, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oțet de vin;

E 230 – este toxic, interzis în Australia, se găseşte în citrice;

E 231 – este toxic, posibil cancerigen, interzis în SUA și Australia;

E 233 – este toxic, interzis în Australia;

E 249/E 252 – posibil cancerigen, se găseşte în mezeluri și alimente conservate prin sărare, brânză;

E 320 – posibil cancerigen, se găsește în cartofi deshidratați, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat;

E 425 – este toxic respirator, se găseşte în jeleuri;

E 621 – provoacă efecte neurotoxice şi se găseşte în condimente, supe concentrate;

E 95 – posibil cancerigen, interzis în SUA, se găseşte în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare;

E 954 – posibil cancerigen, se găseşte în guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare.

Alte E-uri periculoase:

E 123 …E239, care sunt posibili cancerigeni;

E 621 – glutamat de sodiu, se găsește în supele instant concentrate, mezeluri, și unele condimente. Are efecte neurotoxice și poate provoca migrene și crampe;

E 320, E321, E211 – acidul benzoic și derivații săi, cancerigeni;

E 251 – nitrat de sodiu, cancerigen;

E 252 – nitrat de potasiu, cancerigen;

E 120, E 127, E 141, E 160 – alergici;

E 127 – eritrozina, colorant roșu pentru compoturi și alte alimente, provoacă mutații genetice;

E 102 – tratrazina, colorant galben pentru băuturi, muștar și gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic;

Vitamina C din unele produse (foarte multe) este de fapt acid ascorbic de sinteză și nu este același lucru cu vitamina C naturală.

Printre acestea mai sunt și E-uri bune:

E 306 – tucoferol sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor;

E 407 – caragenanul, emulsifiant natural;

E 322 – lecitina, un antioxidant natural întâlnit și în ciocolată;

E 421 – manitolul de cofetărie;

E 300 – riboflavina sau Vitamina B2;

E 440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturală;

E 140 – clorofila, colorant natural folosit în cofetării, precum și la colorarea pastelor de dinți și cosmeticalelor.

(sursa: gandul.info)

Share on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someoneTweet about this on Twitter

Leave a Reply