7 beneficii ale mersului pe jos

By | October 25, 2012

Pentru a preveni îmbolnăvirea, prima recomandare a medicilor este să facem cât mai multă mişcare. Dacă nu ai timp să mergi la sală sau să faci jogging, profită de fiecare ocazie pentru a merge pe jos. Aşa poţi preveni o serie de boli grave, precum diabetul sau afecţiunile cardiace. Află ce alte beneficii mai aduce mersul pe jos.

Potrivit specialiştilor americani de la Institutul Naţional al Inimii, Plămânilor şi Sângelui, mersul pe jos are efecte reale asupra stării de sănătate numai dacă se face în sesiuni de câte 30 de minute, cinci zile pe săptămână. În ceea ce priveşte ritmul paşilor, cercetătorii britanici de la Universitatea Loughborough spun că trebuie să mergi în aşa fel încât să nu-ţi pierzi abilitatea de a vorbi.

1. Protejează inima. Persoanele care merg pe jos două ore şi jumătate pe săptămână prezintă un risc cu 40% mai mic de a suferi de boli de inimă, afirmă medicii americani de la Universitatea Harvard. În timpul mersului, circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte şi inima pompează sângele fără eforturi prea mari şi cu o presiune mai mică la nivelul arterelor. Implicit, sângele şi nutrienţii ajung mai uşor la principalele organe. De asemenea, mersul pe jos reglează nivelul grăsimilor din corp. Mai exact, creşte nivelul colesterolului „bun” (HDL) şi scade nivelul celui „rău” (LDL), prevenind astfel depunerea plăcilor de grăsime pe vasele de sânge.

2. Îmbunătăţeşte memoria. Un studiu realizat în urmă cu 11 ani de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Duke arată că mersul pe jos îmbunătăţeşte activitatea creierului, îndeosebi în zonele responsabile cu memorarea şi cu organizarea. În plus, psihologul Kirk Erickson de la Universitatea din Pittsburgh a observat că, în cazul persoanelor trecute de 60 de ani, mersul pe jos scade la minimum riscul de demenţă.

3. Normalizează nivelul tensiunii arteriale. Mersul pe jos ajută hipertensivii să-şi controleze mai uşor tensiunea arterială, se arată într-un studiu publicat în anul 2000 în „British Journal of General Practice”.

4. Acţionează ca adjuvant în controlul diabetului. Activitatea fizică joacă un rol esenţial în controlul diabetului, deoarece creşte reactivitatea la insulină, prin scăderea necesarului de tratament injectabil la pacienţii dependenţi de insulină şi menţine greutatea sub control. Condiţia este să se facă în ritm alert şi să fie combinat cu o dietă săracă în grăsmi animale şi bogată în fructe şi în legume. De asemenea, este demonstrat ştiinţific faptul că activitatea fizică susţinută scade pofta de mâncare prin creşterea temporară a nivelului glicemiei.

5. Întăreşte imunitatea. Studiile au arătat că persoanele care merg pe jos zilnic au un sistem imunitar mai puternic şi astfel sunt mai puţin predispuse la îmbolnăvire.

6. Combate depresia. Prin activitatea fizică moderată, dar prelungită, organismul eliberează o serie de substanţe naturale antidepresive, precum dopamina, serotonina şi norepinefrina, neurotransmiţători responsabili de starea de bine. De asemenea, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Vanderbilt susţin că numai 15 minute de mers în pas vioi zilnic ajută la reducerea nivelului de stres şi de anxietate.

7. Încetineşte procesul de îmbătrânire. Mersul pe jos în mod regulat ne face să arătăm mai tineri cu şapte ani, susţin medicii americani de la Clinica Mayo. Acest lucru se explică prin faptul că mişcarea regulată modifică cei mai importanţi factori favorizanţi ai îmbătrânirii. Mai exact, mersul pe jos previne îngrăşarea, creşte rezistenţa la efort, combate stresul şi menţine creierul în formă. În plus, doctorul Lester Breslow de la Universitatea din Los Angeles susţine că persoanele care fac mişcare moderat trăiesc mai mult decât cele care au o viaţă sedentară, deoarece sunt mai puţin predispuse la boli cronice.

Leave a Reply